HÍRLEVÉL SZÁM #8

HÍRLEVÉL 8. – szám – Szeptember 2022

Bounceback rendezvények: a projekt előrehaladásának ösztönzése érdekében

Sok minden történt a Bounceback projekt hírlevelének első száma óta. A partnerség nagyszerű eredményeket ért el és készen áll arra, hogy 2022. szeptemberében hivatalosan lezárja ezt a projektet. Miért csak hivatalosan? Mert úgy tűnik, minden partner egyetért abban, hogy a folytatás még csak most következik. A partnerség szándékában áll, és hajlandó erőfeszítéseket is tenni a jövőben annak érdekében, hogy a projekt 24 hónapja alatt sikeresen elért eredmények minél több sportolóhoz eljussanak, és ezáltal segítsék és támogassák őket az Európai Unióban és azon kívül is. Az elmúlt hetekben tartott projekt rendezvényeken és a nagyszabású konferencián mutatkozott nagy igénynek köszönhetően megerősíthetjük, hogy igen, folytatódik a közös munka.
Ebben a hírlevélben összefoglaljuk az egyes partnerek által külön-külön megrendezett multiplikációs eseményeket, valamint a partnerség által végrehajtott tevékenységeket.

ORSZÁG SPECIFIKUS BESZÁMOLÓK

A görög események: AEK és Militos

Két rendezvényt tartottak Görögországban: egyet az AEK, egyet pedig a Militos szerezésében.
Az AEK Atlétikai Klub 2022. július 10-én Athénban egy napos bemutató workshopot szervezett az elmúlt év tevékenységeiről, amelyre sportolókat, együttműködő szövetségek tisztviselőit, szponzorokat, üzletembereket és potenciális partnereket hívott meg. A cél az volt, hogy megkönnyítsék a projekt eredményeinek terjesztését a célcsoportok körében, teret biztosítsanak a projekt eredményeinek értékelésére és validálására, valamint hogy a Pannon Egyetem által készített adatgyűjtő eszközök segítségével információt gyűjtsenek az érdekelt felektől és a célcsoportoktól a szakpolitikai ajánlásokról szóló jelentéshez. 
Az eseményre a “Filio Haidemenou” Kis-ázsiai Civilizációs Múzeumban került sor, amely szorosan kapcsolódik a klub által képviselt történelemhez és értékekhez. A multiplikációs rendezvény során az AEK bemutatta a Bounceback projekt eredményeit. A program célját és intézkedéseit európai szinten ismertették, majd bemutatták az AEK Atlétikai Klub Bounceback projekt keretében végzett tevékenységeit: mint például a Bounceback Match-Making eszközt; a kifejlesztett tréning anyagokat és a platformot, valamint a kísérleti tréningek eredményeit, a sportolókkal készített interjúkat, a római partnertalálkozót, stb. A résztvevők érdekesnek és hasznosnak találták a Bounceback programot, mert mindannyian felismerték a veterán sportolók azon igényét, hogy valami másban is sikeresek legyenek, és megtalálják új útjukat.

Militos Consulting SA által 2022. július 27-én Athénban szervezett rendezvénynek kettős célja volt: egyrészt a nyugdíjazás utáni munkaerő-piaci lehetőségektől elszakadt ágazatban (sportágazat) dolgozók szakmai fejlődési kihívásainak bemutatása, másrészt a soft skillek átadhatóságának hangsúlyozása.
Ennek érdekében két módszerrel készültek a közönség bevonására. Először a veterán sportolók sportkarrierjüket követő szakmai szintű kihívásait emelték ki, bemutatva a Bounceback projekt célkitűzéseit és eredményeit, különösen azt, hogy a projektpartnerek hogyan tárták fel a szakmai fejlődés hiányosságait és azon módszereket hogyan lehet ezen változtatni, javítani (mint például olyan szakmai továbbképzések biztosításával, ahol a sportolók meglévő készségeit és kompetenciát felhasználva, azokat szakma specifikus készségekre és kompetenciákra ültetik át akár foglalkoztatási, akár vállalkozói szinten). 
A soft skillek transzverzális jellegét a Militos részéről Marianna Terzidaki, felnőttképzési szakember mutatta be, míg a Bounceback (online platform) képzési megközelítését Kyriakos Lingas (Militos) ismertette. 
A résztvevők többsége szakmai fejlesztésben jártas és vállalkozásokat támogató területen tevékenykedő és aktív személyekből állt. A projekt ágazat specifikus jellegével, valamint a soft skillek átadhatósági lehetőségével kapcsolatban további megbeszélésekre is sor került. 
Egy oktatási szövetség, valamint az AKEP (Vállalkozói Akadémia) részvétele rendkívül értékes volt, mivel további együttműködések jöttek létre a szakképzés és a vállalkozásfejlesztés területein, főként a Bounceback képzés módszertani megközelítése, a képzési és tanulási módszerek és eszközök, valamint a Match-Making eszköz koncepció vonatkozásában.

Az olasz esemény: LAZIO

A 2022. szeptember 30-án a Circolo Canottieri Lazio történelmi és reprezentatív helyszínén tartott bemutató workshop nagyszerű megerősítése volt a Lazio Multisport Klub elkötelezettségének és lelkesedésének a Bounceback projekt iránt.
Lazio Karate (a Bounceback projekt megvalósít partnere) valójában Európa egyik legnagyobb multisport klubjának tagja, és az esemény lehetőséget kínált arra, hogy meghívják a Lazio Multisport Klubhoz tartozó más egyesületek képviselőit, valamint a szövetségek, a magánszektor és a tudományos élet képviselőit, hogy bemutassák és megvitassák a projekt fő eredményeit, azaz a Match-Making eszközt és a tanulási platformot.
Az eseménynek két előadója volt: Maria Luisa Saponaro, fejlesztési programirányítási szakértő, aki maga is hozzájárult a Bounceback projekt megvalósításához, bemutatta a projektet, a kettős karrier kihívásait és lehetőségeit általában, valamint azt a keretrendszert, amelybe a projekt illeszkedik. Fabrizio Cupellini, akit a hírlevél előző számában már bemutattunk, részletesen végigvette a projekt által létrehozott eszközöket, hogy a hallgatóság világos képet kapjon a platform céljáról.
Mind a projekt alapelveit, mind pedig a legfontosabb eredményeit rendkívül hasznosnak ítélte minden résztvevő, ahol rengeteg kétoldalú megállapodás megkötésére irányuló igény jelentkezett a folytatásra vonatkozóan.
Csak a rendezvény során a Lazio több olyan partnert is meg tudott szólítani, akik készek és hajlandóak szerepet vállalni a platform terjesztésében és használatában. Döntéshozóik hajlandóak és támogatják ennek az eszköznek a népszerűsítését, illetve azt, hogy az Európai Multisport Klub Szövetségen (EMCA) keresztül elősegítsék a kettős karrierlehetőségeket Olaszországban és azon kívül is.

A magyar események: bemutató workshop és Bounceback konferencia

A Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karával együttműködve 2022. június 9-én bemutató workshopot szervezett a Veszprémben. A rendezvény célja az volt, hogy megkönnyítsék a projekt eredményeinek terjesztését a célcsoportok körében, teret biztosítsanak a projekt eredményeinek értékelésére és validálására, valamint hogy a Pannon Egyetem által készített adatgyűjtő eszközök segítségével információt gyűjtsenek az érdekelt felektől és a célcsoportoktól a szakpolitikai ajánlásokról szóló jelentéshez.
Vámosi Réka projektmenedzser és Dr. Kővári Edit egyetemi docens, tréner bemutatták a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara, a VEDAC és több külföldi partner közös nemzetközi projektjének előrehaladását, mérföldköveit, majd egy kerekasztal beszélgetés keretében osztotta meg tapasztalatait és véleményét a VEDAC részéről Németh Attila ügyvezető igazgató és Török Krisztián szakmai igazgató, valamint Pató Sándor, a Silverforg Informatika Kft. alapító tulajdonosa. 
A Sportegyesületek Országos Szövetségének szervezetfejlesztési és képzési igazgatója, Nagy József elmondta, hogy a SOSZ tagsága idén meghaladta a 750 sportszervezetet, ami többek között annak is köszönhető, hogy az elmúlt 6 évben 1250 millió Ft közvetlen támogatást tudott nyújtani kis és közepes kluboknak a Hiszek Benned Program keretében. 
A konferencia végén a jelenlévő sportszervezetek képviselői egy kötetlen beszélgetés keretében cserélhettek eszmét az elhangzottakról, és kezdeményezhettek egymással jövőbeni sportszakmai együttműködéseket.

A nagyszabású Bounceback konferenciát 2022. szeptember 19-én és 20-án tartották a Pannon Egyetemen, Veszprémben. A kétnapos programsorozat keretében szeptember 19-én rendezte meg az első BOUNCEBACK Konferenciát – Aktív és visszavonult élsportolók a munkaerőpiacon címmel a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara és a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC), együttműködve a Sportegyesületek Országos Szövetségével (SOSZ). 
Dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora köszöntötte a megjelenteket. Köszöntőjében kiemelte a Pannon Egyetem számára fontos, hogy ne csak a fiataloknak, hanem a felnőtteknek is fejlődési lehetőséget biztosítsanak, ezen belül kiemelten a sportolóknak is, akiknek egyfajta iránymutatást nyújthat ez a kezdeményezés, hogy a pályafutásukat követően a társadalom hasznos tagjai legyenek.
Dr. Deutsch Tamás, a Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke beszédében elmondta, az elmúlt évtizedben rengeteget fejlődött a sportélet hazánkban. A Bounceback projekt kapcsán arról beszélt, hogy ez egy olyan nemzetközi siker, amiből mi, magyarok is kivettük a részünket, erre pedig büszkének kell lennünk. Ez a lehetőség a munkaerőpiac felé vezetheti a visszavonuló sportolókat, ahol pont olyan tulajdonságokra van szükség, melyeket leginkább a sportpályákon sajátíthattak el. Ilyen például a kitartás, az együtt gondolkodás vagy éppen a csapatban dolgozás.
Németh Attila, a VEDAC ügyvezető igazgatója méltatta a projektben résztvevő partnerekkel történő együttműködést, valamint a SOSZ szolgáltató tevékenységét. Dr. Tobak Júlia, a projekt szakmai vezetője és Vámosi Réka, a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának projektmenedzsere mutatták be a Bounceback projekt eredményeit, többek között egy olyan innovatív tréninganyagot, amely azt tűzte ki célul, hogy megkönnyítse a veterán/visszavonult sportolók, élsportolók, parasportolók sportkarrier utáni beilleszkedését a foglakoztatásba, az üzleti életbe, valamint segítse a vállalkozói szférában történő érvényesülését. Egyaránt kiemelték, hogy a nagyszerű csapatmunka nélkül nem lehetett volna ilyen sikeres a program, amit ezentúl mintaórákon szeretnének majd népszerűsíteni. 
Az eseményen a résztvevők betekintést nyerhettek a Bounceback projekt tréninganyagába Dr. Kővári Edit és Kigyós Tamás trénereknek köszönhetően.
A rendezvény záróeseménye egy kerekasztal beszélgetés volt Császár Gábor, Dr. Baji Balázs, Dr. Farkas Judit, Lengyel Zsófia Éva és Mizsér Attila részvételével. A résztvevők többek között arról is beszéltek, hogy a sportpályákon szerzett tapasztalatokat miként tudták kamatoztatni az üzleti életben, valamint arról, miként lehetett összeegyeztetni a sportolást a tanulással.
A programsorozat szeptember 20-án, kedden folytatódott a Pannon Egyetem Testnevelési és Sport Intézetének sportnapjával és Bounceback Activity programmal az egyetem felső kampuszán, melynek keretében számos sportágat kipróbálhattak és játékos kvíz feladatokban vehettek részt az érdeklődők.
Az rendezvénysorozat kedd este a veszprémi Papírkutyában zárult ’Élsportoló a kanapén’ címmel, ahol három élsportoló Kövér Fanni, U20 magyar csúcstartó, világbajnoki 5. gerelyhajító, Rasovszky Kristóf, világbajnok, olimpiai ezüstérmes hosszútávúszó, a Pannon Egyetem Sport és Tanulás Programjának tagja és Sipos Regina, K-1 junior Európa-bajnok küzdősportoló beszélt a sportbéli és civil életükkel kapcsolatos terveiről.
https://www.gtk.uni-pannon.hu/bounceback-konferencia/

PROJEKT VIDEÓK

Project summary at completion

FOLYTATÁS

Ez a projekt utolsó hírlevele. Reméljük, hogy hamarosan visszatérhetünk ennek az izgalmas uniós projektnek a folytatásával, amelyben talán még több partnerország és szakértő vesz részt. Köszönjük, hogy követtek minket, és sikeres Bounceback utazást kívánunk mindenkinek!

Bounceback Athletes
Developing an innovative learning approach to facilitate the integration of veteran/retired athletes into employment, business and entrepreneurship
www.bouncebackathletes.eu

Töltsd le és olvasd el az első hírlevelet.