NEWSLETTER ΕΚΔΟΣΗ #5

Newsletter Έκδοση 5 – Μάρτιος 2022

Το εκπαιδευτικό υλικό του Bounceback για τη μετάβαση βετεράνων αθλητριών και αθλητών από τον αθλητισμό στην αγορά εργασίας

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 6 μηνών οι εταίροι του ευρωπαϊκού έργου Bounceback συνεργάστηκαν για την ανάπτυξη του εκπαιδευτικού υλικού για  βετεράνους αθλητές και αθλήτριες σχετικά με την υποστήριξή τους σε δεξιότητες απαραίτητες για τη μετάβαση από την καριέρα στον αθλητισμό στην αγορά εργασίας και τον επιχειρηματικό στίβο.   
Ο συντονιστής εταίρος του έργου (University of Pannonia) ανέπτυξε το υλικό της 1ης Ενότητας Πριν του αγώνες, ενώ η Μίλητος Συμβουλευτική ΑΕ ανέπτυξε το υλικό  της 2ης Ενότητας  Προετοιμασία και ζέσταμα καθώς και της 3ης Στα αποδυτήρια. Οι χαρακτηριστικοί τίτλοι των Ενοτήτων ανταποκρίνονται στην προετοιμασία των βετεράνων αθλητριών και αθλητών για την απόκτηση μιας νέας επαγγελματικής νοοτροπίας, αλλά και δεξιοτήτων για τη μετάβαση στην αγορά εργασίας στην πράξη, ακολουθώντας τα γνώριμα στάδια της σωματικής και πνευματικής τους προετοιμασίας στην αθλητική τους καριέρα. Οι 3 αθλητικοί σύλλογοι που συμμετέχουν στην κοινοπραξία του Bounceback, ήταν βασικοί αρωγοί στην ανάπτυξη του υλικού, ενώ συνεισέφεραν ουσιαστικά στην προσαρμογή της εκπαιδευτικής προσέγγισης στην ιδιοσυγκρασία των αθλητών, καθώς και τη μεταφορά και μετάφραση του υλικού στα Ελληνικά, τα Ιταλικά και του Ουγγρικά. 

Η ΑΝΟΙΚΤΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ BOUNCEBACK

Η διαδικτυακή πλατφόρμα αναπτύχθηκε τεχνικά από τον εταίρο του έργου RNDO στην Κύπρο με στόχο να φιλοξενήσει το εκπαιδευτικό υλικό σε ψηφιακή μορφή σε 4 γλώσσες (Αγγλικά, Ελληνικά, Ιταλικά, Ουγγρικά). Η πλατφόρμα ελέγχεται αυτήν την περίοδο από το σύνολο της κοινοπραξίας, τόσο σχετικά με τεχνικά θέματα βελτιστοποίησης, όσο και με θέματα εμφάνισης και παρουσίασης του εκπαιδευτικού περιεχομένου.
Η πλατφόρμα του BOUNCEBACK θα είναι διαθέσιμη δωρεάν, ενώ στο πλαίσιο του έργου θα πραγματοποιηθεί από τα μέσα Μαρτίου 2022 και μετά, μια σειρά εκπαιδευτικών δοκιμαστικών δράσεων με τη συμμετοχή αθλητών και αθλητριών στις τρεις συμμετέχουσες χώρες (Ουγγαρία, Ελλάδα, Ιταλία). Οι συμμετέχοντες θα δοκιμάσουν στην πράξη και θα αξιολογήσουν την πλατφόρμα και το εκπαιδευτικό υλικό. Προτάσεις για βελτίωση θα συμπεριληφθούν στη συνέχεια στην πλατφόρμα, η οποία θα λάβει και την τελική της μορφή, όπου όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να εγγραφούν και να ακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ

 Πιλοτικά εκπαιδευτικά εργαστήρια

Οι αθλητικοί σύλλογοι που συμμετέχουν στην κοινοπραξία του Bounceback (Lazio στην Ιταλία, VEDAC στην Ουγγαρία, AEK στην Ελλάδα) θα οργανώσουν εκπαιδευτικά εργαστήρια στα οποία θα συμμετέχουν συνολικά 100 βετεράνοι αθλητές και αθλήτριες (40 στην Ιταλία, 30 στην Ελλάδα και 30 σην Ουγγαρία). Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν στην περίοδο από τα τέλη Μαρτίου μέχρι και τον Μάιο.  
Τα εκπαιδευτικά δοκιμαστικά εργαστήρια θα περιλαμβάνουν:
•    Αυτό-αξιολόγηση των εκπαιδευόμενων με τη χρήση της πλατφόρμας,
•    Δια ζώσης εκπαίδευση,
•    Εξ αποστάσεως μάθηση με την υποστήριξη εκπαιδευτών και με εργαλείο το εκπαιδευτικό περιεχόμενο της πλατφόρμας.  
Τα πρώτα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν στην Ουγγαρία από το συντονιστή του έργου  University of Pannonia σε συνεργασία με τον αθλητικό σύλλογο VEDAC, ενώ σύντομα θα ανακοινωθούν και οι ημερομηνίες για τα αντίστοιχα εργαστήρια σε Ελλάδα και Ιταλία.  

Ανάπτυξη εγχειριδίου για τους εκπαιδευτές

Η πλατφόρμα του BOUNCEBACK θα συνοδεύεται και από εγχειρίδια για τους εκπαιδευτές, τα οποία θα αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο για το σχεδιασμό εκπαιδεύσεων για βετεράνους αθλητές και αθλήτριες με στόχο τη μετάβαση στην αγορά εργασίας ή/και την επιχειρηματικότητα. Το πρώτο μέρος αυτών των εγχειριδίων προετοιμάζεται ήδη για τις ανάγκες των πιλοτικών εκπαιδεύσεων.  

Το BOUNCEBACK στην πλατφόρμα EPALE

Το BOUNCEBACK βρίσκεται πλέον την πλατφόρμα EPALE – Electronic Platform for Adult Learning in Europe της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η EPALE είναι μια ευρωπαϊκή, πολύγλωσση κοινότητα ανοικτής συμμετοχής επαγγελματιών του τομέα της μάθησης ενηλίκων, η οποία περιλαμβάνει διδάσκοντες και εκπαιδευτές ενηλίκων, προσωπικό καθοδήγησης και υποστήριξης, ερευνητές και ακαδημαϊκούς, καθώς και και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.  Μπορείτε να δείτε την πρώτη μας καταχλωρηση εδώ (https://epale.ec.europa.eu/en/collaborative-spaces), ενώ δημιουργήσαμε και μια ομάδα για το Bounceback εδώ (https://epale.ec.europa.eu/en/blog/bounceback-erasmus-integrating-former-athletes-employment-through-training). Η πλατφόρμα θα αξιοποιηθεί όχι μόνο για την ανάπτυξη μιας επαγγελματικής κοινότητας, αλλά και για την περαιτέρω διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά τη λήξη του έργου.

Bounceback Athletes
Developing an innovative learning approach to facilitate the integration of veteran/retired athletes into employment, business and entrepreneurship
www.bouncebackathletes.eu

Κατεβάστε και διαβάστε το Newsletter.