NEWSLETTER ΕΚΔΟΣΗ #8

Newsletter Έκδοση – Σεπτέμβριος 2022

Οι ενημερωτικές εκδηλώσεις και δράσεις του Bounceback: 
Διάχυση αποτελεσμάτων 

Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο από το πρώτο δελτίο τύπου του έργου Bounceback. Στο μεταξύ η ομάδα μας έχει κάνει πολλά μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2022, που είναι η επίσημη ημερομηνία λήξης του έργου. Επίσημη, γιατί όλα αυτά που φτιάξαμε μέχρι τώρα στα δύο χρόνια που πέρασαν, θα συνεχίζουν να υποστηρίζουν τους αθλητές στην επαγγελματική τους ζωή μετά την καριέρα τους στον αθλητισμό. Η δέσμευση αυτή εκ μέρους όλων όσων συμμετείχαν στην κοινοπραξία του Bounceback  πήρε σάρκα και οστά τόσο στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Ουγγαρία λίγες εβδομάδες νωρίτερα, όσο και στις ενημερωτικές εκδηλώσεις που πραγματοποίησαν οι εταίροι του έργου το καλοκαίρι του 2022 και μέχρι τον Σεπτέμβριο.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ KAI ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ BOUNCEBACK

Ελλάδα

Ο αθλητικός σύλλογος της AEK οργάνωσε στις 10 Ιουλίου του 2022 μια μονοήμερη εκδήλωση με τη συμμετοχή αθλητών, αθλητικών ομοσπονδιών, επιχειρηματιών, με στόχο να τους ενημερώσει για τους στόχους του Bounceback, και κυρίως τα αποτελέσματα και τα εργαλεία που αναπτύχθηκαν, όπως το εκπαιδευτικό υλικό και η online πλατφόρμα για αθλητές αλλά και εκπαιδευτές. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν απόψεις, προβληματισμούς, ιδέες, καθώς και προτάσεις για αξιοποίηση όλων αυτών που προσφέρει το Bounceback στην αθλητική κοινότητα, αναγνωρίζοντας την ίδια στιγμή τη σημασία και την αναγκαιότητα υποστήριξης αθλητριών και αθλητών στα επαγγελματικά τους βήματα μετά τον αθλητισμό.
 
Ο εταίρος του Bounceback Μίλητος Συμβουλευτική ΑΕ οργάνωσε με τη σειρά του μια αντίστοιχη ενημερωτική εκδήλωση στις 27 Ιουλίου του 2022. Ο στόχος της εκδήλωσης ήταν διπλός: Από τη μία μεριά να αναδειχθούν οι προκλήσεις για την επαγγελματική ανάπτυξη των αθλητριών και των αθλητών που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους σε έναν χώρο που σε μεγάλο βαθμό είναι αποκομμένος από τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας, ενώ από την άλλη να αναδειχθούν ως πολύτιμες οι δεξιότητες που έχουν αποκτήσει οι αθλητές στην καριέρα τους, ως απάντηση στην παραπάνω πρόκληση ακριβώς επειδή αυτές οι δεξιότητες έχουν εγκάρσιο χαρακτήρα και μπορούν να «μεταφραστούν» σε δεξιότητες που είναι σήμερα απαραίτητες στην αγορά εργασίας και το χώρο της επιχειρηματικότητας.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν προσκεκλημένοι οι οποίοι προέρχονται κυρίως από τον χώρο της επαγγελματικής ανάπτυξης και της προώθησης της επιχειρηματικότητας. Τα σημεία ενδιαφέροντος όπως αναδύθηκαν μέσα από τις παρουσιάσεις και τη σχετική συζήτηση που ακολούθησε αντανακλούν την εκπαιδευτική προσέγγιση και τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε στο Bounceback και ήταν τα εξής:
•    Αναγνώριση της ανάγκης σύνδεσης της μάθησης με εμπειρίες που προέρχονται από την αθλητική καριέρα, ιδιαίτερα όσον αφορά στον εντοπισμό δεξιοτήτων και την αξιοποίησή τους στο επαγγελματικό/επιχειρηματικό επίπεδο (αρχή μάθησης στην εκπαίδευση ενηλίκων που αξιοποιήθηκε στο Bounceback και ανταποκρίνεται στο βασικό στόχο του έργου)
•    Προβολή και χρήση μαθησιακών εμπειριών που έχουν διαδραστικό χαρακτήρα, παρά εκπαίδευση που βασίζεται στην «εισήγηση»

Ιταλία

H ενημερωτική εκδήλωση στην περίπτωση της Ιταλίας οργανώθηκε από τον αθλητικό σύλλογο Lazio στη Ρώμη στο χώρο του ιστορικού αθλητικού συλλόγου κωπηλασίας Circolo Canottieri Lazio στις 30 Σεπτεμβρίου 2022. Στην εκδήλωση συμμετείχαν πολλές από τις αθλητικές ομοσπονδίες διαφορετικών αθλημάτων, καθώς και επαγγελματίες/επιχειρηματίες, όπως κι εκπρόσωποι τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Παρουσιάστηκαν τα εκπαιδευτικά εργαλεία του Bounceback με παρουσιάσεις από μέλη του συλλόγου και εκπαιδευτές/προπονητές. 
Στην εκδήλωση συμμετείχαν 15 συνολικά οργανώσεις που εξέφρασαν την επιθυμία για περαιτέρω συνεργασία στο αντικείμενο υποστήριξης παρεμβάσεων σχετικά με την «διπλή καριέρα» των αθλητών, κυρίως μέσω της ιταλικής αντιπροσωπείας στο δίκτυο European Multisport Club Association (EMCA).

Ουγγαρία: Ενημερωτική εκδήλωση και καταληκτικό συνέδριο του Bounceback 

O αθλητικός σύλλογος VEDAC στην Ουγγαρία σε συνεργασία με τον συντονιστή του έργου University of Pannonia διοργάνωσε ημερίδα στην πόλη του Veszprém στις 9 Ιουνίου του 2022. Ο στόχος της ημερίδας ήταν αφενός η ενημέρωση των συμμετεχόντων για τα αποτελέσματα του Bounceback, κι αφετέρου η συλλογή προτάσεων και απόψεων οι οποίες αποτυπώνονται σε σχετική έκθεση που είναι διαθέσιμη στα Αγγλικά και στις 3 γλώσσες του έργου (Ουγγρικά, Ελληνικά, Ιταλικά). Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν αναλυτικά η εκπαιδευτική προσέγγιση και τα εργαλεία του Bounceback που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από συλλόγους κι εκπαιδευτικούς οργανισμούς, ενώ ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης και σχετικό forum με συμμετοχή της Εθνικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού της Ουγγαρίας (SOSZ) με περισσότερα από 750 μέλη. Ιδιαίτερα θετική για την παρακαταθήκη του έργου ήταν η επιθυμία της Ομοσπονδίας για συνεργασία μετά τη λήξη του Bounceback, ακριβώς επάνω στις προοπτικές υποστήριξης κι εκπαίδευσης των αθλητών στο αντικείμενο της επαγγελματικής ανάπτυξης.

Το καταληκτικό συνέδριο του Bounceback με τίτλο ‘Active and veteran athletes in the entrepreneurial and business world’ πραγματοποιήθηκε στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου στο Πανεπιστήμιο του Veszprém κι οργανώθηκε από τον συντονιστή του έργου University of Pannonia.  Ενεργός συμμετέχων και συνεργάτης στο συνέδριο ήταν και πάλι η Εθνική Ομοσπονδία Αθλητισμού της Ουγγαρίας (SOSZ). Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Dr. András Gelencsér καλωσόρισε τους 150 περίπου σύνεδρους, τονίζοντας την προσφορά του έργου όχι μόνο σχετικά με την υποστήριξη των βετεράνων αθλητών στην επαγγελματική τους πορεία μετά τον αθλητισμό, αλλά και γενικότερα στο πλαίσιο της εκπαίδευσης ενηλίκων που αποτελεί σημαντικό τομέα στις δράσεις του Πανεπιστημίου στην ευρύτερη περιφέρεια της χώρας για την οικονομική και επιχειρηματική ανάπτυξη.  
Ο Dr. Tamás Deutsch, πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού της Ουγγαρίας (SOSZ) τόνισε με τη σειρά του την αναπτυξιακή πορεία του τομέα του αθλητισμού τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο στο πλαίσιο των διακρίσεων, αλλά και σε αυτό της δημιουργίας ενός ιστού που υποστηρίζει τους αθλητές ως μέλη της κοινωνίας πέρα από την αθλητική τους ιδιότητα. Αυτός είναι άλλωστε και ο κοινός τόπος ανάμεσα στα ενδιαφέροντα και τους στόχους της αθλητικής κοινότητας σε εθνικό επίπεδο και τους στόχους του έργου Bounceback. 
Ο κος. Attila Németh, διευθυντής του συλλόγου VEDAC κι εταίρος του έργου, αναφέρθηκε στην αξία της παρέμβασης του Bounceback, αντλώντας από τις εμπειρίες του κατά τη διάρκεια του έργου, όταν ενεργοί και βετεράνοι αθλητές παρακολούθησαν το εκαπαιδευτικό πρόγραμμα στο σύνολό του. Οι υπεύθυνοι για το έργο από την πλευρά του συντονιστή εταίρου  παρουσίασαν το έργο και τις δράσεις του κατά τη διετία της υλοποίησης, ενώ πραγματοποιήθηκαν δύο παράλληλα εργαστήρια με ομάδες συμμετεχόντων στα Αγγλικά και στα Ουγγρικά, με τη μορφή σύντομων, διαδραστικών εκπαιδευτικών δράσεων. 
Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τη συμμετοχή βετεράνων αθλητριών και αθλητών, οι οποίοι μοιράστηκαν με το κοινό τις δικές τους εμπειρίες στο στάδιο μετάβασης από την ενεργό αθλητική καριέρα σε έναν νέο κύκλο προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. 
Στις 20 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε ανοικτή εκδήλωση με αθλητικές δραστηριότητες, όπου νέοι και νέες είχαν την ευκαιρία από τη μια μεριά να γνωρίσουν αθλήματα, αλλά και να συμμετέχουν σε quiz και δράσεις που έχουν σχέση με το έργο Bounceback. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας οργανώθηκε ανοικτή συζήτηση με τρεις διακεκριμένους, ενεργούς Ούγγρους αθλητές, όπου συζητήθηκαν οι οπτικές των ενεργών αθλητών γύρω από το θέμα της απόσυρσης από την ενεργό αθλητική καριέρα, αλλά και τον τρόπο που ο αθλητισμός διαμορφώνει την προσωπικότητα κυρίως μέσα από την απόκτηση συγκεκριμένων δεξιοτήτων ζωής. 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ VIDEO ΤΟΥ BOUNCEBACK

Project summary at completion

ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ

Αυτό είναι το τελευταίο δελτίο τύπου του Bounceback. Eλπίζουμε να επανέλθουμε με νέες ιδέες που θα συνεχίσουν την προσπάθειά μας! Σας ευχαριστούμε που ήσασταν μαζί μας σε αυτό το ταξίδι τα δύο τελευταία χρόνια! 

 

Bounceback Athletes
Developing an innovative learning approach to facilitate the integration of veteran/retired athletes into employment, business and entrepreneurship
www.bouncebackathletes.eu

Κατεβάστε και διαβάστε το Newsletter.